Kronprinsparrets Priser 2017

Ekstraordinære præstationer inden for kultur og socialt arbejde blev hædret, da Kronprinsparrets Priser den 25. november blev afholdt i Jysk Musikteater i Silkeborg

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til organisationen DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Kronprinsparrets Kulturpris gik til samplere og komponister Martin Højland og Simon Dokkedal fra Den Sorte Skole, mens Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til henholdsvis beklædningsdesigner Cecilie Bahnsen og podcasten Third Ear ved Tim Hinman og Krister Moltzen.

Menneskeheden har brug for organisationer som DIGNITY

Kronprinsparrets Sociale Pris 2017 tilfaldt organisationen DIGNITY, der arbejder med at give herboende torturofre og deres familier en værdig tilværelse i Danmark. Desuden arbejder DIGNITY for at forebygge tortur på internationalt plan, og organisationen er en global drivkraft i udviklingen af ny viden om tortur og dens følger. Det var H.K.H. Kronprinsen, der overrakte prisen til DIGNITYs direktør Karin Verland, og som begrundelse for prisen lød det blandt andet:

”DIGNITY arbejder for at sikre værdige liv og at skabe humane og mere sikre levevilkår uden frygt – både for det enkelte menneske, familien og hele lokalsamfund. I over 30 år har organisationen hjulpet torturofre. DIGNITY er en leder inden for sit felt: En organisation, man lytter til – ikke kun i Danmark, men også internationalt. Menneskeheden har brug for organisationer som DIGNITY. Som danskere kan vi være stolte over det uvurderlige arbejde, DIGNITY som dansk organisation yder i Danmark og internationalt. Kronprinsparrets Sociale Pris gives for organisationens samlede indsats gennem årene. Vi håber, at opmærksomheden kan være med til at skærpe fokus på vigtigheden af at afskaffe tortur og sikre alle mennesker et værdigt liv.”

Den Sorte Skole skaber lydunivers i særklasse

Det blev Den Sorte Skole, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2017. Den Sorte Skole er navnet på en moderne komponist-duo bestående af Martin Højland og Simon Dokkedal. I snart 15 år har de skabt musik bestående af brudstykker af allerede eksisterende musik sat sammen på nye måder. Arbejdsmetoden er sampling, og deres værker består af elementer fra både verdensmusik, populærmusik, avantgarde, electronica, klassisk musik og støjmusik på tværs af landegrænser, tidsperioder og musikgenrer. Den Sorte Skole er særligt kendte for deres live-optrædener, hvilket også blev fremhævet i begrundelsen for prisen:

”Deres liveoptrædener er en tour de force af lyde, rytmer, temperamenter og stemmer, der rammer lytteren. Men vi rammes ikke kun musikalsk. Lydsiden er ofte tilført et visuelt univers, hvor kunstnere inviteres og tilføjer en sanselig og rumlig oplevelse af musikken. Den Sorte Skoles univers er præget af en kompromisløshed, konsekvens og stærk fornemmelse for detaljen. Kronprinsparrets Kulturpris gives for det visionære arbejde, der udføres med stor fantasi og kreativitet, der skaber et lydunivers i særklasse.”

H.K.H. Kronprinsessen overrakte prisen til Den Sorte Skole, som kan opleves live ved en række koncerter i foråret 2018.

Stjernedryspriser til beklædningsdesigner og podcast

Kronprinsparret uddelte desuden deres to Stjernedryspriser til særlige talenter. Den ene Stjernedryspris gik til beklædningsdesigner Cecilie Bahnsen. Hendes kollektioner er kendetegnet ved et feminint udtryk og en interesse for kunsthåndværk med brug af traditionelle teknikker som kviltning, patchwork og broderi samt et fokus på kombination af materialer. I begrundelsen for prisen blev hendes designforståelse fremhævet:

”Cecilie Bahnsens design emmer af en klar forståelse for struktur, teknik og den enkelte detaljes samspil med helheden. Cecilie Bahnsen er interesseret i at skabe mode til forskellige mennesker og forskellige sammenhænge. Hendes design bærer tydeligt præg af et ønske om at vise, hvordan det fine og forførende ikke behøver at være sukkersødt, men i stedet kan være brugbart. Hun skaber med et visionært blik tøj til den selvstændige og moderne kvinde med hendes helt egen tilgang til design.”

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris gik til podcasten Third Ear ved Tim Hinman og Krister Moltzen. Prisen blev givet for deres nyskabende og medrivende lydproduktioner, der er en blanding af underfundige historier, dokumentar og lydkollager. I begrundelsen for prisen lød det blandt andet:

”Hver fortælling bygger på et på én gang fiktivt og dokumentarisk univers, der med en tydelig detaljerigdom foldes ud og tvinger lytteren til at forholde sig til menneskelige besættelser såsom radikalisering, identitetstyveri og bizarre forbrydelser. Som podcast repræsenterer de en ny epoke for lydmediet og traditionen bag. Third Ear skaber velproduceret indhold af høj kvalitet, skabt til at blive distribueret på nye medieplatforme og i nye samarbejder. Deres lydproduktioner er nyskabende, medrivende, intelligente og utrolig godt skruet sammen.”

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

Vi støtter projekter i hele Danmark og Grønland
Dette projekt er landsdækkende

 

Få mere at vide

Iben Haugaard
Kommunikationsmedarbejder
Public Relations
Mail: ih@bikubenfonden.dk
Tlf.: 33 77 93 81

Kronprinsparrets Sociale Pris 2017 tilfaldt organisationen DIGNITY, der arbejder med at give herboende torturofre og deres familier en værdig tilværelse i Danmark. Desuden arbejder DIGNITY for at forebygge tortur på internationalt plan, og organisationen er en global drivkraft i udviklingen af ny viden om tortur og dens følger.

Komponist-duoen Den Sorte Skole, bestående af Martin Højland og Simon Dokkedal, modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2017. I snart 15 år har de skabt musik bestående af brudstykker af allerede eksisterende musik sat sammen på nye måder. Arbejdsmetoden er sampling, og deres værker består af elementer fra både verdensmusik, populærmusik, avantgarde, electronica, klassisk musik og støjmusik på tværs af landegrænser, tidsperioder og musikgenrer. 

Fakta om Kronprinsparrets Priser

Kronprinsparrets Priser er indstiftet af Bikubenfonden i anledning af D.K.H. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys bryllup den 14. maj 2004.

Få mere baggrundsviden om Kronprinsparrets Priser

Modtagere af Kronprinsparrets Priser

Kronprinsparrets Kulturpris

2005: Filminstruktør Per Fly
2006: Kunstner Olafur Eliasson
2007: Skuespiller Sonja Richter
2008: Musiker Tina Dickow
2009: Musiker Andreas Brantelid
2010: Ingen prisuddeling dette år i denne kategori
2011: Arkitekt Bjarke Ingels
2012: Tegner og forfatter Jakob Martin Strid
2013: Det kunstneriske hold bag dramaserierne "Forbrydelsen", afsnit 1-3 og "Borgen", afsnit 1-2
2014: Designer Cecilie Manz
2015: Teaterinstruktør Elisa Kragerup
2016: Filminstruktør Tobias Lindholm

Kronprinsparrets Sociale Pris

2005: Red Barnet
2006: Julemærkefonden
2007: Ventilen
2008: Morgencaféen for Hjemløse
2009: Ingen prisuddeling i denne kategori
2010: Landsforeningen af Væresteder
2011: Ingen prisuddeling dette år i denne kategori
2012: Ungdommens Røde Kors
2013: Natteravnene
2014: TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere)
2015: 'Mind Your Own Business'
2016: Børn, Unge & Sorg

Kronprinsparrets Nytænkningspris

2010: Baglandet og Værestedet Amarngivat

Kronprinsparrets Stjernedryspris

2009: Fotograf Joakim Eskildsen og musiker Nanna Øland Fabricius alias Oh Land
2010: Ingen prisuddeling i denne kategori
2011: Forfatter Josefine Klougart og rockbandet The William Blakes
2012: Sanger og sangskriver Nive Nielsen og akkordeonist Bjarke Mogensen
2013: Sangerinde og sangskriver MØ alias Karen Marie Ørsted og violinisten Rune Tonsgaard Sørensen
2014: Fotograf Lærke Posselt og skuespiller Johanne Louise Schmidt
2015: Forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan
2016: Musiker og mundharpist Mathias Heise og tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter